Sök:

Sökresultat:

14 Uppsatser om Solanum tuberosum - Sida 1 av 1

Agroinfiltration och transient uttryck av CRISPR/Cas9 : en förberedande studie på Nicotiana benthamiana och potatis (Solanum tuberosum L.)

Den senast utvecklade tekniken för riktade förändringar av genom in-vivo är baserad på CRISPR/Cas-systemet för vilket förutsättningarna i Nicotiana benthamiana och potatis, Solanum tuberosum, här undersöktes. För att föra in genkonstruktioner i växterna användes Agrobacterium tumefaciens som via vakuum kommer i kontakt med de inre delarna av bladen varefter de gener som finns på en binär vektor uttrycks transient. Först undersöktes de optimala parametrarna för erhållandet av ett högt transient uttryck med hjälp av ett grönt fluorescerande protein, GFP. Dessa parametrar användes sedan för att infiltrera en CRISPR/Cas-konstruktion som designats för att introducera mutationer genom att klyva ett exon i genen för granulbundet stärkelsesyntas, GBSS. Det visade sig under första delen av arbetet att det ej gick att erhålla transient uttryck i potatis med denna metod.

Oosporbildning av Phythophthora infestans i potatis och bägarnattskatta

Potato late blight is one of the most important potato diseases worldwide. The disease is caused by an oomycete called Phytophthora infestans. The host range of P. infestans includes potato (Solanum tuberosum) and hairy nightshade (Solanum physalifolium). Hairy nightshade has recently established itself as an important weed in the southernmost part of Sweden.

Storskalig mikroförökning av Malus domestica, Solanum tuberosum och Rubus idaeus i bioreaktorer

The importance of micropropagation has increased to provide the increasing fields with true to type and healthy plants. Traditional plants are growing on solid agar-based medium but lately liquid medium has become a new opportunity. This study has focused on a new bioreactor, developed on large scale micropropagation. Potato (Solanum tuberosum L. ?Semlo?), raspberry (Rubus idaeus L.

Droppbevattningens inverkan på kvalitet och kvantitet hos Solanum tuberosum L i jämförelse med konventionell spridarebevattning :

A literature study and a field trial have been carried out in order to investigate the physiological response of potato plants to different soil moisture levels. Higher yield, quality and number of tubers can according to the literature be obtained if constant high soil moisture is kept during major parts of the growing season. A field trial was set up where drip irrigation was used as an alternative to conventional irrigation techniques to maintain high and constant soil moisture. The application of water in the drip irrigated area was monitored and adjusted on a daily basis so that the soil moisture stayed as close as possible to the recommended level. The sprinkle irrigated area was irrigated according to traditional practices with approximately 35 mm every 7th to 10th day depending on the whether.

Hortikultur i fjällmiljö : typexempel Potatisbacken i Ammarnäs

Potatis är en av världens viktigaste jordbruksgrödor och odlas världen över. Här behandlas viktiga odlingsfaktorer inom potatisodling ur hänseende: Utsäde, sättning, bevattning, gödsling, växelbruk, träda, sjukdomar, kvalitetsnedsättningar, behandling av ovanjordisk vegetation, skörd och lagring. Vidare utforskas en odling strax söder om polcirkeln, där potatis odlats i en sydsluttning sedan 1830-talet. Potatisbacken kallas sydsluttningen, som ligger i Sorsele Kommun i Västerbotten. Inledningsvis beskrivs de norrländska odlingsförutsättningarna, för att sedan specifikt gå in på odlingsförutsättningarna i Ammarnäs som är beläget i den hårdaste av odlingszoner. Tjugoen informanter från Ammarnäs, som odlat eller fortfarande odlar i Potatisbacken, delar med sig av sina minnen, tankar och erfarenheter kring odling i Potatisbacken. Slutsatsen som kan dras är att trots intensiv odling, där varken växelbruk eller träda har tillämpats, har Potatisbacken varit relativt förskonad från sjukdomsangrepp.

Utvecklingen hos nattskatta (Solanum nigrum L.) och dess bekämpningsbehov i konservärtsodling :

Black nightshade (Solanum nigrum L.) is a major problem in gardenpea cultivations contracted by Findus AB, a Swedish food processing company. The main problem is that the nightshade berries contain solanin and, thus, are not tolerated in the marketed product, which is fresh frozen peas. In addition, berries have the same size and color as the peas and cannot be separated at the factory. Black nightshades have the last ten years become a more common weed in field grown vegetables in the southern parts of Sweden. This MSc thesis presents an experiment conducted in 2005, aiming at developing a tool for predicting the need for control of black nightshade in peas.

Effect of vortex-processed water on tomato (Solanum lycopersicum) plants

This pilot study examined whether treatment with Vortex Process Technology (VPT) of the irrigation water used on tomato (Solanum lycopersicum) plants had any effect on plant growth. In a block experiment, with two blocks comprising 12 vases containing 1 L water and two tomato plantlets, treatment in which, nutrient solution was based on Vortex-treated water was compared with an control using untreated water. All vases were kept in a static aerated culture system in a daylight chamber for four weeks. The results showed that the effect of the two blocks exceeded the effect of vortex treatment in terms of leaf area and weight of fresh and dry matter. Plant height, stem width and internodal length were significantly different in tomato plants grown in Vortex-processed water compared with the untreated control.

Effekten av sockerbetsextrakt (SBE) och hormonreglering i sjukdomsutveckling av stjälkbakterios i potatis, Solanum tuberosum, orsakad av Dickeya solani

Stjälkbakterios är ett svårbehandlat problem som orsakar ökande skördeförluster av potatis i Sverige och Europa. Sedan 2005 har den nyligen upptäckta patogenen Dickeya solani spridits genom Europa via handel med sättknölar och orsakat ökande ekonomiska förluster. Under kommande år kan D. solani ge större skador till följd av klimatförändringar, då D. solani är mer aggressiv i högre temperaturer.

Interactions between some plant-parasitic nematodes and Rhizoctonia solani in potato fields

The pathogenic fungus Rhizoctonia solani causes major economic losses for potato producers in Sweden. The producers, as well as advisors, have reported possible increases in severity of R. solani when free-living plant parasitic nematodes are present and active. There are several examples in the literature of interactions between pathogens where one, or both species, support or increase the damage made by the other organism. These complexes are important to investigate and to be able to forecast, since even low incidences of fungi or nematodes may result in an interaction of significance.

Bioelectromagnetics for improved crop productivity : an introductory review with pilot study of pre-sowing treatment of tomato

Various electromagnetic (EM) treatments has been investigated for their potential in improving crop productivity over the past century. There is today an increasing amount of scientists advocating EM treatments as an organically compatible method for improving plant growth and yield. However, failure to produce repeatable effects and defining causal mechanisms has made it a study of much controversy and debate. The subject requires indepth interdisciplinary knowledge, making it inaccessible for the majority of biologists, horticulturists and growers. In this combined literature review and pilot study, these issues are addressed by providing a comprehensive introductory review of the topic plant bioelectromagnetics and its potential horticultural usability.

Optimerad kvävegödsling i stärkelsepotatis : analys av riktvärden vid mätning av nitrathalt i bladskaft

Denna studie bygger på en litteraturstudie och ett fältförsök. Vi har undersökt vilken som är den ekonomiskt optimala kvävegödslingen i stärkelsepotatis. Eftersom potatisens kväveupptag varierar mellan sorter, odlingsplatser och år så har vi också undersökt möjligheter att mäta upptaget för att anpassa gödslingen. Syftet med studien var att hitta lämpliga riktvärden för nitrathalten i bladskaft hos stärkelsepotatis vid olika tidpunkter under odlingssäsongen. Dessa riktvärden kan sedan användas som referens vid snabbmätning av potatisens kvävestatus, både för att se kompletteringsgödslingsbehov och för att korrigera gödslingsstrategin över tid.

Optimal tomatkvalitet : effekter av lagringsförhållanden på tomat (Solanum lycopersicum)

Kvalitetsfaktorer som påverkar tomater är smak, utseende (färg, storlek, form), fasthet och näringsinnehåll. Smaken bestäms av den kemiska sammansättningen i tomaten, då främst av totalt lösliga ämnen, titrerbar syra, pH samt förhållandet mellan socker och syra. Tomat skördas under hela mognadsfasen men för att få fram en så optimal kvalitet som möjligt bör de skördas mogna men fortfarande gröna, tomater är mogna redan innan de fått en röd färg, för att sedan låta mognas fram till den röda färgen i 20 ºC. Ju senare de skördas desto högre blir förhållandet mellan socker och syra i frukten vilket ger upphov till en mer aromatisk tomat och därigenom få en bättre smakkvalitet. Oftast skördas tomater och mognas fram med hjälp av etylen, ett naturligt hormon som påskyndar mognadsprocessen. Ifall man mognar fram tomaten direkt, utan att först lagra den i lägre temperaturer, påverkas smakkvaliteten genom att tomaten blir mer aromatisk. Oavsett ifall det sker med eller utan etylen. Postharvest hantering av tomat är en svår men betydelsefull uppgift, för att få fram en så bra tomatkvalitet som möjligt.

LED-ljusets inverkan på tillväxt och utveckling hos tomatplantor, Solanum lycopersicum L.

Den domesticerade hönan har följt människan i mer än 8000 år. Den spreds frånAsien via Ryssland till Europa och har funnits i Sverige sedan vikingatiden. Under större delen av denna tid har ingen medveten avel utövats och hönsen har anpassats naturligt till de miljöer de befunnit sig i. Denna typ av höns är vad vi idag kallar lantrashöns. De är härdiga och anpassade efter det område de huvudsakligen utvecklats i.

Hållbarhet i svensk tomatproduktion : med utblick mot tomatproduktionen i Nederländerna och Spanien

Tomater finns i dagligvaruhandeln året runt. I Sverige finns ingen produktion av tomater vintertid och då behöver de importeras från länder som har ett varmare klimat. Sverige har en egen produktion av tomater från april till november. Trots egen produktion kan inte efterfrågan på marknaden mötas, inte ens på sommaren. I Sverige har koldioxidsskatterna och diskussionerna om fortsatta höjda skatter i framtiden fått många odlare att byta uppvärmning från fossila bränslen till förnybar energi.